Svet fantázie

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

,,Každý človek je myšlienkou Boha.“ (sv. pápež Benedikt XVI.)

Pri tomto citáte nás napadá určite nespočetne veľa otázok. Naozaj na nás Boh myslí? Prečo potom vznikajú vojny ,je hlad a veľa chorôb vo svete ? Ako to že nás postihuje tak veľa prírodných katastrof? Ako je možné že dnes zažívame taký veľký odpad od viery a hlavne od mravnej čistoty? Na tieto otázky nikdy nenachádzame odpoveď a tá je pri tom tak jasná.

Príčina všetkých týchto pohrôm je len jedna a to človek. Za všetko toto zlo na svete môže človek. A Boh predsa nemôže určovať aký máme byť ľudia, tým by sa narušila naša slobodná vôľa. Prečo začínam prácu takýmito myšlienkami? Nuž tieto otázky sú neustále aktuálne.

Tieto zlé veci vznikajú pretože človek už nie je v spojení s Bohom ale svoju slobodu ktorú dostal využíva na šírenie nemravnosti, lakomosti ,nenávisti ,zlomyseľnosti ,hladu a vojen namiesto toho aby šíril vieru lásku a hlavne evanjelium do celého sveta.

Našou bezohľadnosťou voči prírode zabezpečujeme úbytok lesov ktoré sú pľúcami našej Zeme čo spôsobuje globálne otepľovanie. Ale toto nie je jediná príčina. Naša chtivosť mať viac áut alebo čím viac novší deodorant . Naše zameriavanie sa len na materiálny blahobyt pri ktorom zabúdame na potreby iných ktorí si toto všetko nemôžu dovoliť namiesto duchovného rastu z nás robí ľudí v ktorých sa vytratila citlivosť ,súcit a hlavne naša podstata vnímania lásky.

Myslím že by bolo na čase povedať aj svetlé stránky tohto citátu. Boh napriek našim hrozným činom neprestáva myslieť na každého z nás. Toto je tá hlavná podstata citátu. Pán myslí na každého človeka či už je ateista alebo kresťan alebo aj uznávateľ polyteizmu Boh na nás neustále myslí a určite ho zarmucuje aké zlo sa vyvíja vo svete. Pozoruje cez myšlienky ako ho ľudia odmietajú a odsudzujú. No Pán cez svoju veľkú lásku a milosrdenstvo ktorú ku nám cíti ,,neprestáva volať každého človeka aby ho hľadal, a tak žil a našiel šťastie“

Jeho myšlienky sa upínajú ku každej stratenej ovečke ktorá zablúdila od správnej cesty. A keď sa nakoniec človek obráti Pán ho privíta a zahrnie ho svojou láskou. Najlepšie príklady nájdeme v evanjeliu podľa Lukáša. Napríklad pri podobenstve o drachme čo bol vtedy veľký peniaz hovorí že keď našla svoju stratenú drachmu veľmi sa radovala a presne „takú radosť majú Boží anjeli z jedného hriešnika ,ktorý robí pokánie.“ Svoje vlastné skúsenosti o tom nemám ale zo svedectiev iných môžem potvrdiť že je to pravda. No nielen Boh zažíva veľkú radosť ale aj tí ľudia ktorí sa k nemu obrátili. Hovorí sa že kedysi úplne hriešni ľudia ktorí sa obrátili ku viere sa stali väčšími kresťanmi a ohlasovateľmi evanjelia ako kresťania ktorí sú k viere vychovávaní odmalička. Veľmi ma zaujali svedectvá hostí na sústredeniach zo spirituality. Niektoré pribehy boli veľmi silné a sama som žasla nad tým ako dokáže Pán zmeniť životy ľudí. Môžeme byť od Boha vzdialení aj na tisíc míľ a stačí nám urobiť čo i len jeden malý krôčik k nemu a On urobí za nás tých ostatných možno aj milión krokov.

Po tomto si môžeme naozaj povedať že nás Boh miluje veď nám stačí čo i len jedna malá odpoveď na Božiu lásku napr. že nevynechám túto nedeľu a zároveň sa aj pomodlím trochu dôvernejšie ako napr. vlastnými slovami. A ak to myslíme naozaj vážne a chceme úplne zmeniť svoj život a nájsť Pána na to potrebujeme „rozumové úsilie ,dobrú vôľu, úprimné srdce , ako aj svedectvo iných“ a samozrejme nemôžme zabúdať na sv. Písmo. Pri tomto citáte sa môžeme zastaviť ešte nad jednou vecou ktorá nás s ním spája. Ak Boh naozaj myslí na každého z nás ,čo nám potom bráni sa s ním pomocou myšlienok pozhovárať? Na túto otázku sa dá povedať áno no v našej mysli okrem hlasu Pána je aj hlas zlého ducha ktorý nás môže zavádzať. Pri počúvaní svojich myšlienok by sme si mali najprv roztriediť ktoré sú dobré a zlé skôr ako začneme podľa nich konať.

Podľa môjho názoru sa s nami Boh zhovára prostredníctvom srdca v ktorom sídli naša duša a aj naše svedomie a práve cezeň nás upozorňuje ak konáme niečo v rozpore s láskou a keď vykonáme niečo dobré v súlade s Božou láskou ucítime veľmi nádherný pokoj a ak je to veľká vec aj veľkú radosť.

Koniec koncov tento citát hoci je veľmi krátky v sebe ukrýva hlboké myšlienky nad ktorými je radno premýšľať. Tieto myšlienky nie sú ani zďaleka staromódne ba naopak sú v tejto dobe veľmi aktuálne. Ak by ľudia v tomto svete sa namiesto zháňania si materiálnych vecí a naháňaním sa za bohatstvom na chvíľu zastavili a porozmýšľali aký ma toto vlastne zmysel bolo by nám na svete oveľa lepšie a nemuseli by sme sa sťažovať že Pán na nás zanevrel lebo si klameme len sami do očí a zväčšujeme svoju už tak veľkú vinu že nenasledujeme Ježiša Krista v konaní lásky a milosrdenstva.


Eseje na Zamyslenie | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014